Tuesday, June 3, 2008

Resipi : Sambal Taitek

Assalamualaikum.



Ini adalah resepi sambal taitek mak yang boleh menjadi pemancas makan nasi terutama ketika tiada selera makan. Berasal dari zaman wek bongkok dulu kata mak.



Awas2nya ialah:

1. Kelapa parut sebiji (kalau boleh hendaklah yang sedikit muda kerana ia lebih sedap)

2. Lada kecil/ cili api (ikut perasaan banyak mana nak)

3. Ketumbar secukupnya

4. Garam secukupnya.



Semua bahan di campur dan digoreng dgn api perlahan sehingga kuning perang. Kemudian diangkat lalu ditumbuk dalam lesung batu lama. Sudah siap.

Boleh dihidang dengan dimakan dengan nasi panas tanpa kuah. Ada kuah boleh ganggu dan tiada konsentrasi. Makan tanpa laukpun tak mengapa ye.

Sekian dulu.

No comments:

Post a Comment